Szkoła Podstawowa w Nowym Żmigrodzie

Szkoła Podstawowa im. bł. ks. Władysława Findysza - Męczennika w Nowym Żmigrodzie

Stołówka, jadłospis

Jadłospis (7)

 
03.10.2022 poniedziałek
Zupa jarzynowa z ziemniakami (masło, seler, śmietana)
Ryż z bitą śmietaną i truskawkami (mleko,  masło, śmietana)  
1. Cena jednostkowa za obiad (zupa, drugie danie, napój) wynosi 4,00 zł.
2. Płatności dokonywane są do 10 dnia miesiąca następnego, za który opłata jest wnoszona (w którym nastąpiło wyżywienie), w kwocie podanej na stołówce szkolnej bądź od wychowawcy. Z wyjątkiem miesiąca grudnia i czerwca kiedy opłatę należy uiścić do końca danego miesiąca.
czwartek, 02 grudzień 2021 11:02

Informacja

Napisane przez
Szanowni Rodzice
 
Od 1 grudnia 2021 r. (środa) zmienił się sposób informowania o odpisach za obiady nieobecnych uczniów. Informacje zostały podane w dzienniku elektronicznym (wiadomości) i w komunikacie dyrektora przekazanym uczniom.
środa, 15 wrzesień 2021 14:40

Zmiana w Regulaminie Stołówki

Napisane przez
UWAGA!

W regulaminie Stołówki Szkolnej nastąpiła zmiana dotycząca § 6 pkt. 1

1. Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić jeżeli nieobecność dziecka na obiadach zostanie zgłoszona w danym dniu najpóźniej do godziny 7:50 do wychowawcy klasy. Wychowawca klasy przekazuje niezwłocznie informacje o nieobecności dziecka intendentowi Szkoły Podstawowej w Nowym Żmigrodzie (najpóźniej do godziny 8:15). W przypadku pozostałych szkół informację o odpisach rodzice zgłaszają na zasadach i w godzinach wyznaczonych przez Dyrektora danej szkoły, natomiast osoba wyznaczona przez Dyrektora szkoły przekazuje zebrane odpisy do intendenta Szkoły Podstawowej w Nowym Żmigrodzie (najpóźniej do godziny 8:15). Odpisu dokonujemy w przypadku choroby lub w przypadku zaplanowanej wizyty lekarskiej. W przypadku dłuższej nieobecności dziecka spowodowanej np. chorobą należy podać dokładną ilość dni odpisu.

czwartek, 09 wrzesień 2021 16:18

Regulamin stołówki na rok szkolny 2021/2022

Napisane przez
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
SZKOŁY PODSTAWOWEJ W NOWYM ŻMIGRODZIE

Podstawa prawna:

1. Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 roku prawo oświatowe (Dz. U. z 2021 r. poz. 1082) - art. 106 ust. 2 i 3 w związku z art. 4 pkt. 1, art. 10 ust. 1 pkt. 1 i art. 29 ust. 1 pkt. 2 i 3

czwartek, 01 lipiec 2021 14:47

Nasza kuchnia „od kuchni”

Napisane przez
W naszej szkole od 1974 roku funkcjonuje kuchnia i stołówka. Początkowo w kuchni pracowały panie: Danuta Nowak – szefowa, Halina Zima, Bogusława Leśniak, Maria Rak. Dziś są na zasłużonej emeryturze. Pozdrawiamy panie bardzo serdecznie.
 
Obecnie w kuchni pracują panie: Beata Przybyłowska – szefowa kuchni oraz pomoce: Teresa Nowak, Bożena Jastrzębska, Beata Słota, Iwona Leśniak, Agnieszka Stoś. Od godziny 6 praca w kuchni idzie pełną parą. Panie przygotowują ponad 500 obiadów, które do szkół z terenu naszej gminy rozwozi pan Ryszard Kusz. Przepyszne obiady w stołówce kosztują grosze (3,50 zł) i czeka się na nie z utęsknieniem do długiej przerwy. Aby niczego nie brakowało do zup i drugich dań czuwa pani Marzena Merchwa – intendentka. To właśnie od niej dowiedzieliśmy się wielu interesujących informacji. Żeby ugotować makaron po włosku potrzeba 30 kg makaronu, 25 kg mięsa mielonego i 3 litry koncentratu pomidorowego. Jeśli do drugiego dania są ziemniaki to trzeba ich obrać ok. 160 kg. Gotuje się je w 10 garnkach dwudziestolitrowych. Surówka z marchewki to też nie lada wyzwanie. Należy zetrzeć jej 50 kg, do tego skrzynka jabłek (15 kg) i 10 puszek brzoskwiń. Jeśli na obiad są pierogi to potrzeba ich ponad 5 tysięcy. Ryb kupuje się 60 kg, udźca z kurczaka 110 kg. Kapusty do bigosu potrzeba 90 kg (białej i kiszonej). Do ugotowania ulubionego dania dzieci: ryżu z bitą śmietaną potrzeba - 25 kg ryżu, który gotowany jest z 24 litrami mleka oraz 20 kg truskawek. W kuchni też jest bardzo ciekawy sprzęt kuchenny. Garnki do zupy są wysokie i szerokie na 50cm. Jest ich dwa, gotuje się w nich ok.  220 litrów zupy. Zupa mieszana jest specjalnym wiosłem, które mierzy 135 cm. W kuchni jest kocioł parowy, w którym gotowany jest ryż lub kasza. Mięso pieczone jest w piecu konwencyjno – parowym, który ma 11 półek, gdzie mieści się 110 porcji.  A na koniec ciekawostka tłuczek do ziemniaków jest metrowy.

Ze szkolnej stołówki nikt nie może wyjść głodny!!!

GALERIA DAŃ PO ROZWINIĘCIU ARTYKUŁU

piątek, 25 wrzesień 2020 10:00

Zarządzenie dyrektora szkoły

Napisane przez
ZARZĄDZENIE nr 6a/2020

Dyrektora Szkoły Podstawowej w Nowym Żmigrodzie

z dnia 25 sierpnia 2020 roku

w sprawie wprowadzenia „Regulaminu stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej w Nowym Żmigrodzie”

 

Na podstawie art. 106 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 roku Prawo oświatowe ( Dz. U. z 2020 r. poz. 910)  art. 106 ust 2 i 3 oraz § 46 Statutu Szkoły Podstawowej w Nowym Żmigrodzie zarządzam co następuje:

§ 1.

Wprowadza się „Regulamin stołówki szkolnej Szkoły Podstawowej w Nowym Żmigrodzie” stanowiący załącznik nr 1 do zarządzenia.

§ 2.

Nadzór nad realizacją zarządzenia sprawuje Dyrektor szkoły.

§ 3.

Rodziców i pracowników Szkoły zobowiązuje do zapoznania się z treścią zarządzenia i przestrzegania jego postanowień.

§ 4.

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2020r.

  Alicja Witkowska – dyrektor szkoły