• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg

20 października 2023 r. przypada Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia. Pierwsze obchody święta miały miejsce w Nowej Zelandii 18 października 2013 roku, gdzie stowarzyszenie „5+ A Day” zorganizowało liczne inicjatywy mające na celu zachęcenie ludności (dzieci w szkołach, młodzież w szkołach średnich i na uniwersytetach, dorośli w świecie pracy) do spożywania większej ilości świeżych owoców i warzyw. Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest doskonałą okazją do tego, aby przypomnieć o roli warzyw i owoców w naszej diecie. Produkty te znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, zaraz po aktywności fizycznej.

Uczniowie klas szóstych na lekcjach techniki omówili rolę owoców i warzyw w diecie dzieci, nastolatków i osób dorosłych, wykonali piramidy żywieniowe oraz sprawdzili swoją wiedzę na ten temat. Natomiast uczniowie klas piątych podeszli do tematu praktycznie i na lekcjach techniki wykonali sałatki owocowe. Zajęcia były prowadzone w ramach programu: Trzymaj formę. Były to niezwykle wartościowe lekcje, które z pewnością przyczyniły się do podniesienia świadomości spożywania owoców i warzyw – 5 porcji dziennie. Poniżej prezentujemy najważniejsze powody, dla których warto jeść warzywa i owoce: 1. Warzywa i owoce wzmacniają odporność Warzywa i owoce to prawdziwe bomby witaminowo–mineralne, zawierające łatwo przyswajalne przez organizm związki.

To właśnie witaminy oraz składniki mineralne chronią przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególną rolę we wzmacnianiu odporności pełni witamina C, w którą obfitują zarówno warzywa (brokuł, brukselka, kalafior, cebula, szpinak, ziemniak), jak i owoce (czarna oraz czerwona porzeczka, truskawka, malina, jeżyna). 2. Warzywa i owoce mają mnóstwo witamin Są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, sodu, wapnia, magnezu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i wspomnianej witaminy C. 3. Warzywa i owoce dostarczają energii Dodają mięśniom nie tylko energetycznego białka, ale również innych cennych związków: witamin z grupy B (brokuł, zielony groszek), wapnia (fasola, brokuł, jarmuż, czarna porzeczka, jeżyna) czy magnezu (szpinak, groch, fasola, natka pietruszki). Wspierają organizm w pozyskaniu i utrzymaniu energii. 4. Warzywa i owoce wspomagają pracę układu trawiennego Są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Jest on idealnym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż na długo daje uczucie sytości. Najwięcej błonnika zawierają warzywa strączkowe, a także porzeczka czarna i czerwona, malina i śliwka. 5.

Warzywa i owoce mają niską wartość kaloryczną Większość warzyw i owoców ma dużą zawartość wody (80-90 proc.), czemu zawdzięczają swoją niską wartość kaloryczną (26-60 kcal/100g). Praktycznie w ogóle nie zawierają tłuszczów (z wyjątkiem orzechów). W ten sposób pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. 6. Warzywa i owoce mają dobroczynny wpływ na nasz nastrój!

Wiele z nich zawiera związki dobroczynnie wpływające na dobry nastrój. Należą do nich warzywa liściaste i te bogate w witaminy z grupy B, np. papryka, szpinak, brokuł, groszek zielony, a z owoców - morela, truskawka, malina, jabłka, a także orzechy. 7. Warzywa i owoce budują niewidzialną tarczę przed chorobami Spożywane w odpowiedniej ilości, mają działanie ochronne, przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób, wspomagają leczenie np. nadwagi i otyłości, spowalniają procesy starzenia się, korzystnie wpływają na nasz wygląd, a także na dobre samopoczucie. 8. Warzywa i owoce pomagają w nauce i koncentracji! Poprawiają sprawność umysłową, wspomagają koncentrację i pobudzają do pracy szare komórki. Pod tym względem niezwykle korzystne dla zdrowia są szpinak, fasola, brukselka, a także brokuł i pomidor, a z owoców - gruszka, czarna porzeczka czy borówka. Zachęcamy do spożywania owoców i warzyw każdego dnia dla zdrowia i witalności!

Anna Maresz

GALERIA:

385529574 1871579763243865 8918912150675931794 n

kuratorium

vulcan

archiwalna

jadlospis